29. september je bil s strani Generalne skupščine Združenih narodov in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglašen za mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani. Letos ga bomo obeležili prvič.
Hrana se izgubi ali zavrže na vseh stopnjah verige preskrbe s hrano, in sicer na kmetijah, pri transportu, obdelavi, predelavi in proizvodnji, v trgovinah, restavracijah in javnem sektorju. Toda izkazalo se je, da največji delež odpadne hrane nastaja v naših gospodinjstvih.
V Sloveniji je bilo po podatkih Statističnega urada RS v letu 2018 skupaj proizvedenih okoli 140.000 ton odpadne hrane. Od tega so kar 52 % odpadne hrane proizvedla gospodinjstva, 30 % gostinstvo in strežba, 10 % distribucija in trgovina z živili in 8 % proizvodnja hrane (pridelava in predelava).
KAJ LAHKO STORIMO SAMI?
- skrbno načrtujemo obroke,
- se izobrazimo glede pravilnega poznavanja datumov na živilih (do kdaj je živilo uporabno – oznaki “Uporabiti do” in “Uporabno najmanj do”) in
- pravilno shranjujemo živila.