3. Informacije o trdoti pitne vode in mineralih raztopljenih v vodi (kalcij – Ca, magnezij – Mg in kalij – K)
Vodooskrbni sistem
|
Trdota (°N) – nemških trdotnih stopinj
|
Kalcij (Ca2+) mg/l
|
Magnezij (Mg2+) mg/l
|
Kalij (K+) mg/l
|
VS Slovenj Gradec – Suhi Dol
|
13,9
|
66
|
25
|
0,66
|
VS Sele
|
13
|
54
|
24
|
0,2
|
VS Razbor
|
11,9
|
66
|
12
|
0,65
|
VS Partizanka
|
3,9
|
21
|
1,9
|
0,62
|
VS Mislinja
|
2,8
|
15
|
1,1
|
0,69
|
VS Dolič
|
5,4
|
22
|
5,6
|
1,9
|
VS Dovže
|
5,8
|
32
|
1,9
|
1,5
|
VS Završe Graška Gora
|
15
|
56
|
29
|
0,4
|
VS Pungart - Kope
|
7,4
|
26
|
1,5
|
0,82
|
4. Rezultati analiz vzorcev pitne vode v okviru notranjega nadzora
Minimalno število vzorcev v okviru notranjega nadzora
Vodooskrbni sistem
|
Število mikrobioloških analiz **
(E. coli, enterokoki, skupne koliformne bakterije, skupno število mikroorganizmov pri 22 °C in pri 37 °C)
|
Število razširjenih mikrobioloških analiz
(Clostridium perfringens s sporami)
|
Število kemijskih analiz, razširjenih kemijskih analiz in stranskih produktov kloriranja
(temperatura, elektroprevodnost, pH, barva, motnost, TOC, amonij, nitriti, kloridi, nitrat, trihalometani, kloriti in klorati, bromati)
|
VS Slovenj Gradec – Suhi Dol
|
12
|
1
|
2
|
VS Sele
|
2
|
1
|
1
|
VS Razbor
|
2
|
1
|
1
|
VS Partizanka
|
2
|
1
|
1
|
VS Mislinja
|
5
|
1
|
1
|
VS Dolič
|
2
|
1
|
1
|
VS Dovže
|
2
|
1
|
1
|
VS Završe Graška Gora
|
2
|
1
|
1
|
VS Pungart - Kope
|
2
|
1
|
1
|
** Vzorčenje in analiziranje pitne vode poteka v enakomernih časovnih presledkih
POROČILA O MERITVAH
5. Informacije o morebitni nevarnosti za zdravje ljudi ter s tem povezani nasveti glede zdravja in uporabe pitne vode
Glede na oceno tveganja na vseh vodooskrbnih sistemih, ki jih upravljamo največje tveganje predstavlja mikrobiološko onesnaženje pitne vode. Varnost vodooskrbe zagotavljamo z izvajanjem notranjega nadzora na osnovi sistema HACCP (Analiza tveganj in nadzor kritičnih kontrolnih točk). Sistem omogoča prepoznavanje mikrobioloških, kemičnih in fizikalnih tveganj, ki lahko predstavljajo možno nevarnost za zdravje ljudi, izvajanje vseh potrebnih ukrepov, ter zagotavljanje stalnega nadzora na tistih mestih (kritičnih kontrolnih točkah) v oskrbi s pitno vodo, kjer bi lahko prišlo do tveganja za zdravje. Ustrezno delovanje sistema potrjujemo z rednim preverjanjem vzorcev pitne vode v okviru notranjega nadzora in lastne notranje kontrole. V okviru notranjega nadzora vzorčenje in analize pitne vode opravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NLZOH), v primeru lastne notranje kontrole pa odvzem in transport vzorcev izvajamo sami, pripravo embalaže in laboratorijske analize pa NLZOH. Poleg tega preverjanja se v Sloveniji skladnost pitne vode spremlja tudi preko državnega monitoringa pitnih vod, katerega izvajalec je Nacionalni laboratorij za zdravje okolje in hrano (NLZOH).
Za zagotavljanje mikrobiološke ustreznosti pitne vode izvajamo na večini sistemov redne dezinfekcije pitne vode s kloriranjem, razen na sistemu Slovenj Gradec – Suhi Dol, kjer od 1. julija 2023 izvajamo pripravo pitne vode s postopkom ultrafiltracije in minimalnim kloriranjem. Sicer pa je kloriranje pitne vode najpogosteje uporabljen postopek dezinfekcije in hkrati z minimalnimi koncentracijami preostalega – aktivnega klora v pitni vodi tudi pokazatelj uspešnosti dezinfekcije in posredno dokaz, da je voda mikrobiološko varna.
V primeru, da bi prišlo do mikrobiološkega onesnaženja pitne vode je prekuhavanje pitne vode ustrezen ukrep. Prekuhavanje vode je praviloma kratkoročen, nujen ukrep, s katerim izboljšamo mikrobiološko kakovost pitne vode. S pravilnim prekuhavanjem uničimo ali inaktiviramo mikroorganizme v pitni vodi, ki so povzročitelji nalezljivih bolezni, ki se prenašajo z vodo.
Navodila za prekuhavanje pitne vode so dostopna na povezavi: https://nijz.si/moje-okolje/pitna-voda/navodila-o-prekuhavanju-vode.
Povzetek postopka prekuhavanja vode:
- Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda.
- Tri minute burnega vretja pomeni široko mikrobiološko.
- Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo.
- Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja prekuhane vode.
- Vodo hranimo v hladilniku.
- Za pitje in pripravo hrane jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.
* (vir: NIJZ)
Obveščanje uporabnikov pitne vode v primeru izdanega ukrepa o prekuhavanju pitne vode:
V primeru omejitve uporabe pitne vode, zaradi morebitnih onesnaženj ali pri povečanemu tveganju za zdravje ljudi, bomo uporabnike do preklica ukrepa, obveščali na tri načine:
Vodooskrbni sistem
|
1. način
|
2. način
|
3. način
|
VS Slovenj Gradec – Suhi Dol
|
Koroški radio
|
Spletna stran Komunale Slovenj Gradec
|
FB Komunala Slovenj Gradec
|
VS Sele
|
Koroški radio
|
Spletna stran Komunale Slovenj Gradec
|
FB Komunala Slovenj Gradec
|
VS Razbor
|
Koroški radio
|
Spletna stran Komunale Slovenj Gradec
|
FB Komunala Slovenj Gradec
|
VS Partizanka
|
Osebno z dopisom
|
Spletna stran Komunale Slovenj Gradec
|
FB Komunala Slovenj Gradec
|
VS Mislinja
|
Koroški radio
|
Spletna stran Komunale Slovenj Gradec
|
FB Komunala Slovenj Gradec
|
VS Dolič
|
Koroški radio
|
Spletna stran Komunale Slovenj Gradec
|
FB Komunala Slovenj Gradec
|
VS Dovže
|
Koroški radio
|
Spletna stran Komunale Slovenj Gradec
|
FB Komunala Slovenj Gradec
|
VS Završe Graška Gora
|
Koroški radio
|
Spletna stran Komunale Slovenj Gradec
|
FB Komunala Slovenj Gradec
|
VS Pungart - Kope
|
Osebno z dopisom
|
Spletna stran Komunale Slovenj Gradec
|
FB Komunala Slovenj Gradec
|
6. Relevantne informacije o oveni tveganja sistema oskrbe
Za vsak vodooskrbni sistem je izdelana ocena tveganja, na podlagi katere so določene kritične kontrolne točke in kontrolne točke, spremljanje oz. nadzor nad kritičnimi kontrolnimi točkami ter vzpostavitev preventivnih in popravnih ukrepov. Tveganja delimo na biološka in mikrobiološka tveganja (živali in mikroorganizmi), fizikalno kemijska tveganja (kemične spojine naravnega ali tujega izvora), procesna tveganja (tveganja, ki nastajajo zaradi nepravilnosti v procesu in zaradi okvare opreme in naprav) in zunanja tveganja (tveganja, ki nastanejo zaradi zunanjih vzrokov, na katere upravljavec nima neposrednega vpliva – naravne in druge nesreče).
Na vseh sistemih, ki jih imamo v upravljanju največje tveganje predstavlja mikrobiološko tveganje, zato je na vseh sistemih na podlagi ocene tveganja urejena priprava pitne vode -dezinfekcije pitne vode s kloriranjem, razen na sistemu Slovenj Gradec – Suhi Dol, kjer od 1. julija 2023 izvajamo pripravo pitne vode s postopkom ultrafiltracije in minimalnim kloriranjem. Sicer pa je kloriranje pitne vode najpogosteje uporabljen postopek dezinfekcije in hkrati z minimalnimi koncentracijami preostalega – aktivnega klora v pitni vodi tudi pokazatelj uspešnosti dezinfekcije in posredno dokaz, da je voda mikrobiološko varna.
7.Nasveti, kako zmanjšati porabo vode, kadar je ustrezno, kako odgovorno rabiti vodo glede na lokalne razmere in preprečiti tveganja za zdravje zaradi zastajanja vode
Pitna voda je dragocen vir, zato je prav, da z njo ravnamo smotrno. Porabo pitne vode lahko zmanjšamo z uporabo avtomatiziranih naprav in sodobno sanitarno opremo ter varčnim in premišljenim ravnanjem s pitno vodo.
Nekaj nasvetov za nižjo porabo pitne vode:
- preverite morebitna puščanja vode (pipe, WC kotliček, cevi…),
- dvojna tipka pri kotličku, senzorji pri spiranju WC školjk,
- WC školjka ni koš za smeti ("Bodi junak, ne zamenjaj WC školjke za smetnjak"),
- skrajšajte čas uporabe „tekoče vode“ (tuširanje, pranje zelenjave in sadja, umivanje zob, britje, pranje posode ali avtomobila…),
- pralni stroj, pomivalni stroj uporabljajte le, kadar je popolnoma napolnjen,
- zalivajte travo, vrt, rastline zjutraj ali zvečer in uporabite zastirko okoli rastlin,
- ne uporabljajte vode za čiščenje dvorišča, stopnic, poti okoli hiše,
- uporabite vodo od pranja zelenjave in sadja za zalivanje rož, vrta.
8. Podatki o ceni pitne vode
Veljaven cenik pitne vode je objavljen na povezavi: https://www.komusg.si/ceniki.
Koristne povezave:
9. Letna poročila o pitni vodi