X
Išči

Novice in obvestila

70 LET DELOVANJA KOMUNALE SLOVENJ GRADEC

V Javnem podjetju Komunala Slovenj Gradec smo 18. 9. 2024 na Dnevu odprtih vrat obeležili 70 let delovanja podjetja. Ob tej priložnosti smo s strani lastnic podjetja, Mestne občine Slovenj Gradec in Občine Mislinja prejeli občinski priznanji. Iskrena hvala!

Marsikaj se je spremenilo v teh sedmih desetletjih. Začetki delovanja podjetja so bili skromni in usmerjeni izključno v izvajanje osnovnih komunalnih dejavnosti za mesto Slovenj Gradec. Tekom let pa so se komunalne dejavnosti razširile na celotno območje slovenjgraške občine in Občine Mislinja. Danes v podjetju sledimo razvoju ter potrebam in izzivom današnje družbe. Smo dober gospodar javne komunalne infrastrukture, ki s kakovostnim izvajanjem storitev skrbimo za visok nivo zadovoljstva uporabnikov naših storitev. Pri vodenju podjetja smo tudi zavezani k politiki kakovosti in ravnanju z okoljem, kar dokazujemo s pridobitvijo certifikatov za kakovost ISO 9001 in ravnanje z okoljem ISO 14001 ter trajnostnim poročanjem. Z gotovostjo pa lahko rečemo, da edino kar se tekom teh let ni spremenilo pa je naša trdna zavezanost k ljudem in okolju v Mislinjski dolini.

Pet let nazaj smo beležili 65 letnico delovanja in ob tej priložnosti izdali jubilejni zbornik v katerem je bila opravljena temeljita refleksija prehojene poti od ustanovitve leta 1954 do 2019. V razmeroma kratkem obdobju, ki je preteklo od takrat, smo v podjetju postavili kar nekaj novih mejnikov.

V ČASU EPIDEMIJE SMO NEMOTENO ZAGOTAVLJALI KOMUNALNO OSKRBO OBČANOM

Izkazali smo se v koronskih letih 2020 in 2021, ko smo kljub omejitvam nemoteno zagotavljali svoje storitve ter bili s strani takratnega predsednika RS skupaj z ostalimi uslužbenci slovenskega komunalnega gospodarstva nagrajeni s priznanjem “Jabolko navdiha”.

USPEŠNO SMO OBVLADALI ENERGETSKO KRIZO LETA 2022

S pravočasno izvedeno in v mnogih smislih daljnovidno investicijo izgradnje kotlarne na lesno biomaso smo v pravem trenutku le-to predali v uporabo in s tem uporabnikom daljinskega ogrevanja zagotovili nemoteno in od tujih trgov neodvisno oskrbo s toplotno energijo. Poltretji milijon vreden projekt, ki je predstavljal največjo in najzahtevnejšo investicijo v zgodovini podjetja, je bil prepoznan kot dobra praksa tudi v državnem okvirju. Zanj so prejeli Slovensko nagrado za družbeno odgovornost HORUS, ki jo podeljuje IRDO (Inštitut za razvoj družbene odgovornosti).

V ČASU POPLAV SO NAŠI ODJEMALCI, ZGOLJ S KRAJŠIMI PREKINITVAMI, PILI VODO IZ PIPE

Leto kasneje se je Slovenija spopadla še s posledicami katastrofalnih poplav. Veliko poškodb na komunalni infrastrukturi smo hitro in uspešno sanirali. Z investicijo Mestne občine Slovenj Gradec v novo vodarno z ultrafiltracijo, ki je bila sofinancirana s strani EU in RS in je bila svojemu namenu predana skoraj neposredno pred poplavami, smo v podjetju lahko zagotavljali varno vodooskrbo tudi v kritičnih avgustovskih dneh, ko je marsikje drugje, tudi v bližnjem sosedstvu, iz pip tekla motna voda ali pa je sploh ni bilo.

V letu 2021 smo se v podjetju po skoraj sedmih desetletjih poslovili od svoje osnovne dejavnosti, s katero smo tako rekoč začeli, to je dejavnosti ravnanje z odpadki, ki je bila na podlagi občinskega odloka prenesena na podjetje Kocerod d.o.o. Izguba dejavnosti nas seveda žalosti, vendar verjamemo, da je regijsko pokrivanje dejavnosti v dobrobit vseh prebivalcev Koroške.

BLIŽE LJUDEM IN OKOLJU, BLIŽJE CILJU

Zaradi vse pogostejših naravnih in drugih izzivov s katerimi se soočamo v podjetju ter širše kot družba, se zavedamo da je tvorno in dolgoročno sodelovanje z vsem deležniki ključnega pomena za uspešno premagovanje izzivov. Lahko rečemo, da dobro sodelujemo z vsemi našimi deležniki. Največ seveda šteje mnenje uporabnikov, ki ga vsakoletno preverjamo v anketi zadovoljstva, pa seveda tudi zadovoljstvo lastnic podjetja, Mestne občine Slovenj Gradec in Občine Mislinja. Ne pozabljamo pa niti na dobavitelje, kooperante in druge deležnike. Zavedamo se, da so  usposobljeni in zadovoljni  zaposleni temeljni gradnik uspešnega poslovanja podjetja. V podjetju je trenutno zaposlenih 87 delavcev.  Zaposlenim omogočamo napredovanja in dodatna usposabljanja,  v okviru promocije zdravja pa jih spodbujajo tudi k različnim dejavnostim, ki krepijo zdrav življenjski slog, medsebojno druženje in dobro počutje na delovnem mestu.

Prihodnost podjetja je odvisna od odločitev, ki jih sprejemajo danes. V podjetju imamo jasno začrtano vizijo razvoja, ki vključuje vse njene dejavnosti. Vlagamo v infrastrukturo (vodarna, kotlovnica, sončne elektrarne na naših objektih), v moderno mehanizacijo, digitalizacijo poslovanja, predvsem pa v strokovnost svojih zaposlenih. Prihodnosti se ne bojimo.

 

Prejeti certifikati in nagrade Komunale Slovenj Gradec:

2005 – mednarodni certifikat za kakovost ISO 9001

2007 – mednarodni certifikat za ravnanje z okoljem ISO 14001

2017 – plaketa za najboljše letno poročilo med srednjimi in malimi družbami (podeljuje jo časnik Finance)

2017 – certifikat “Zaupanja vreden upravnik” (Zbornica za poslovanje z nepremičninami)

2019 – certifikat “Voda iz pipe” (Zbornica komunalnega gospodarstva Slovenije)

2020 – “Jabolko navdiha“ (predsednik Republike Slovenije)

2020 – slovenska nagrada za družbeno odgovornost HORUS za celotno podjetje v kategoriji srednje velika neprofitna pravna oseba (Inštitut za razvoj družbene odgovornosti)

2022 – HORUS za projekt izgradnje kotlarne na lesno biomaso z zalogovnikom toplote

2024 - tretje mesto skupno med vsemi komunalami na Zimskih komunalnih igrah 


Nazaj
Dobrodošli na KomuSG